Uniek in Europa ! TD-S installeert reusachtige overkapping op dak van Volvo Trucks: “Spanwijdte bedraagt 54 meter

De firma TD-S (of Tijdelijke Daken en Stellingbouw) uit Tielen (Kasterlee) heeft opnieuw een huzarenstukje uitgevoerd. Bij vrachtwagenproducent Volvo Trucks in Gent installeerde TD-S een tijdelijke overkapping met een totale oppervlakte van 1.242 vierkante meter en een overspanning van 54 meter. “Het is de eerste keer dat een dergelijke constructie in Europa is geplaatst”, vertelt Wesley Heylen van TD-S.

Volvo Gent

“Elk jaar, net voor het bouwverlof, plaatsen wij tijdelijke daken op het dak van de Volvo Truck-fabriek in Gent zodat de hoofdaannemer Wyckaert en zijn partner Tectum het dak kan renoveren”, legt Wesley Heylen (40), zaakvoerder van TD-S uit Tielen uit. “Deze werkzaamheden mogen enkel tijdens de vakantieperiode plaatsvinden, terwijl de productie van Volvo stilligt. Dit geeft de aannemer een korte periode van drie weken om 10.000 vierkante meter dak inclusief licht- en rookkoepels te vernieuwen. Om de 10.000 vierkante meter te kunnen garanderen aan de opdrachtgever doet Wyckaert elk jaar beroep op onze diensten, zodat zij niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden om hun deadline te halen.”

54 meter

In 2021 zorgde TD-S er ook mee voor dat Volvo Trucks Gent in totaal 7.000 vierkante meter dak kon vernieuwen in vier weken tijd. TD-S leverde in Gent een mobiele tent van 36 meter breed, zodat de arbeiders geen last hadden van het slechte weer.

Dit jaar hebben ze een nog straffere prestatie uitgevoerd bij datzelfde Volvo Trucks in Gent. “Dit jaar is het tijdelijk dak een constructie die voor de eerste keer in Europa werd geplaatst. Het gaat om een overkapping Asterix HD, type tralieligger, met een overspanning van liefst 54 meter. De totale oppervlakte van het mobiel tijdelijk dak bedraagt 1.242 vierkante meter en staat op 350 lopende meter rails die verankerd zijn in het bestaande dak. Op deze manier volgt het tijdelijk dak de werkzaamheden van de aannemer en is de fabriek beschermd tegen waterschade in de zone waar de aannemer aan het werken is.”

Aan de installatie van het reusachtig tijdelijk dak gaat heel wat studiewerk vooraf. Er kan bij de plaatsing ervan geen enkel risico worden genomen. “Bij een constructie zoals deze hoort een stevige berekeningsnota”, vertelt Wesley Heylen. “Onze ingenieur heeft dit tot in de puntjes berekend, zodat het dak ook tijdens zware weersomstandigheden op zijn plaats blijft staan.”

De Kempense firma in daken- en stellingbouw bestaat intussen vijf jaar. TD-S was oorspronkelijk gevestigd in Beerse, maar verhuisde enkele jaren geleden naar de kmo-zone in de Kemelbeekstraat in Tielen. Het gespecialiseerd bedrijf met een vijftiental werknemers heeft de voorbije jaren al heel wat ervaring opgedaan in de plaatsing van tijdelijke daken en stellingbouw. Zo pakte de firma in 2019 de Temsebrug of Oude Scheldebrug tussen Bornem en Temse helemaal in om een hermetisch afgesloten werkplaats te maken voor de aannemer die de brug vernieuwde. En aan het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas installeerde TD-S in 2020 een mobiele shelter van 1.200 vierkante meter groot. De tijdelijke overkapping was nodig om tijdens de vernieuwing van de dakparking van het shoppingcenter de onderliggende winkels te beschermen.

Tijdelijk dak voor de site van Volvo Gent
On top of your project!